środa, 26 października 2011

fasolka po bretońsku

znów bardzo prosto i klasyczne

jak zrobić:
moczyć fasole typu Jaś średni przez całą noc, na drugi dzień gotować do miękkości, ale żeby się nie rozgotowało, podsmażyć cebulkę z kiełbasą, dodać szczyptę mąki, wyjąć dwie łyżki ugotowanej fasoli, zmiksować, wszystko połączyć dodając dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawić majerankiem, szczyptą soli, liściem laurowym, zielem angielskim, gotować jeszcze chwilę, udekorować tymiankiem





wtorek, 25 października 2011

śledziki

pyszne śledziki, Mama i tak robi najlepsze, a to moja wariacja
jak zrobić:
śledziki troszkę wymoczyć, pokroić cebulkę, sparzyć śliwkę oraz żurawinę, wszystko połączyć, zalać olejem




wtorek, 18 października 2011

kuchenny zawrót głowy

..ma być inspirująco, czyli wyszukane, podpatrzone przepisy będą testowane własnoręcznie, czasem przekształcane na własne potrzeby. Tutaj przyznać muszę, że rzadko zdarza mi się stosować stricte do przepisów. Pojawić się może też zupełna improwizacja, co uwielbiam. Oczywiście nie zabraknie też stosownych zdjęć reportażowych. Ha