wtorek, 29 listopada 2011

tortilla z papryką

jak zrobić?:
kroimy i podsmażamy w kolejności, a pod koniec dusimy: cebulę, kiełbasę, marchewkę, papryczkę chilli, paprykę zwykłą (różne kolory), cukinię
dodajemy trochę sosu pomidorowego, soli, pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy
potrzebujemy jeszcze tylko tortillę i troszkę naturalnego jogurtu
danie smaczne, szybkie i niesamowicie łatwe, ale za to jakie smaczne:)









niedziela, 20 listopada 2011

Ratatouille

po mojemu:)

jak zrobić:
warzywa (cukinia, papryka różne rodzaje, marchewka, cebula, pomidor),
świeży rozmaryn,
sos pomidorowy,
mięso mielone,
zioła prowansalskie
sól,
ser żółty

kroimy warzywka





dusimy na patelni z solą i rozmarynem


osobno podsmażamy mięso


układamy warstwami:
mięso, warzywa, na wierzchu układamy pomidor z cukinią


przygotowujemy sos pomidorowy
polewamy nim całość 
całość posypujemy serem żółtym oraz ziołami


zapiekamy w piekarniku w 170 st. C
pierwsze 30 min. przykrywając folią


gotowe

wtorek, 15 listopada 2011

kapuśniak

kapuśniaczek
jak zrobić:
gotujemy bulion, podsmażamy boczek z cebulką, dodajemy do bulionu razem z kapustą kiszoną oraz marchewką i ziemniakami, doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowy, ot cała filozofia:)





poniedziałek, 14 listopada 2011

pierogi ze śliwką

pyszne pierożki na słodko
z rewolucji na talerzu

najpierw farsz
jak zrobić -
potrzebujemy: 5-6 śliwek, 1 cm imbiru, 4 łyżki płatków migdałów, miodu
kroimy śliwki, prażymy migdały, w rondelku rozgrzewamy miód z imbirem, dodajemy śliwki, gotujemy, odcedzamy
teraz fotoreportaż:)






teraz ciasto
jak zrobić - 
mąka i woda:)
wyrabiamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz, lepimy pierogi, gotujemy, podajemy z sosem z farszu
fotoreportaż









czwartek, 3 listopada 2011

chowder

chowder rybny na podstawie przepisu J. Child, oczywiście nieco zmieniony i dostosowany do własnych potrzeb

bardzo sycący na bazie zupy cebulowo-ziemniaczanej

jak zrobić:

podsmażamy boczek lub inna wędlinę, podsmażamy cebulę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, troszkę soli, dusimy, dodajemy bulion oraz ośródkę chleba i ziemniaki, wszystko gotujemy, na koniec dorzucamy rybę, jeszcze chwilę gotujemy, gotowe