poniedziałek, 26 grudnia 2011

sernik szachownica

mój ulubiony sernik

jak zrobić?

ciasto:


3 jajka
3/4 szklanki cukru
pół margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki


ubijamy pianę z białek
ucieramy margarynę, żółtka, cukier 
dodajemy mąkę, kakao oraz pianę z białek 
delikatnie mieszamy 
wykładamy na blachę 
pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180 st. C

masa serowa:

1 kg twarogu
1,5 szklanki cukru (może być cukier puder, wtedy nieco mniej)
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg masła


ubijamy znów pianę z białek
następnie ucieramy żółtka z cukrem i masłem
utartą masę delikatnie łączymy z serem i pianą z białek
gotowa masa serowa 
kroimy upieczone ciasto na sześć części
wyjmujemy co drugi pasek 
zalewamy masą serową 
wkładamy w masę serową uprzednio wyjęte paski 
pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C




wigilijne krokiety z kapustą i grzybami

znów tradycyjnie

przygotowanie krokietów na wigilijny stół

jak zrobić?

farsz:
kiszona kapusta 1 kg
pieczarki 1 kg
cebula 2 szt.
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
olej z pestek winogron


pieczarki oczyszczamy i obieramy

ścieramy na tarce

smażymy na patelni
dodajemy cebulę

smażymy jeszcze chwilę

łączymy z wcześniej uduszoną kapustą kiszoną

ciasto naleśnikowe:
mąka
mleko
jajka
sól, cukier, olej

przygotowujemy ciasto naleśnikowe (łączymy mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli u łyżeczkę cukru)
 i odstawiamy na 30 minut

smażymy naleśniki 

nakładamy farsz na naleśniki 

zawijamy 


teraz panierka
jajko z mlekiem  

bułka tarta 

 smażymy na patelni z wszystkich stron

odsączamy z nadmiaru tłuszczu

smacznego


środa, 21 grudnia 2011

pierniczki choinkowe

ciągle w klimacie świątecznym
tym razem zabrałam się za robienie pierniczków na choinkę
w związku z tym, że co roku choinkę mamy żywą, w tym roku mam plan taki, aby ozdoby na niej były tylko ręcznie robione:)



jak zrobić?
30 dkg miodu, 2 przyprawy do piernika, 20 dkg cukru, pół kostki masła, 20 dkg mąki, 2 łyżki kakao, mały proszek do pieczenia, jajko


miód, cukier, masło i przyprawę do piernika 
gotujemy aż do uzyskania jednolitej masy







 łączymy pozostałe składniki sypkie z jajkiem



 




wyrabiamy ciasto
  



 




 




pieczemy w piekarniku przez ok. 10 minut
przed pieczeniem trzeba pamiętać o zrobieniu dziurek na sznurek do powieszenia






teraz jeszcze trzeba je ozdobić lukrem i gotowe:)

wtorek, 20 grudnia 2011

piersi z kaczki w pomarańczach

nigdy nie jadłam , w końcu odważyłam się zrobić
smakowo, cóż ogólnie danie wyszło bardzo dobre, natomiast mięso, zależy jak kto lubi:) "nam" smakiem przypominała jakby wątróbkę, dlatego polecam, ale smakoszom...


gotowe danie 


jak zrobić?
podsmażamy pierś na patelni na złoty kolor, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. wraz z pomarańczą i jabłkiem
pierś przyprawiamy tylko solą i pieprzem
podajemy z zasmażanym z cebulką bobem