sobota, 29 września 2012

penne z pesto i brokułem

"Wiara jest miłością do tego, co niewidoczne; ufnością w to, co niemożliwe i nieprawdopodobne."
Johann Wolfgang von Goethe


składniki:

  • makaron penne razowy
  • brokuł
  • pesto domowe (bazylia, słonecznik, czosnek, oliwa)
  • sól

przygotowanie:
makaron gotuję al dente razem z brokułem
przygotowuję pesto w blenderze 
łączę z makaronem




sobota, 22 września 2012

sałatka z kurczakiem i jajkiem

"Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu."
Johann Gottfried Seume


składniki:

  • sałata lodowa - kilka liści
  • jedna pierś z kurczaka
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • czarne oliwki
  • cebula
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól

przygotowanie:
pierś przyprawiam przyprawą do kurczaka i grilluję
warzywa myję
sałatę rwę na mniejsze kawałki
jajka gotuję na twardo
kroję pomidory, cebulę, oliwki, i jajka
przyprawiam oliwą i solą
mieszam wszystko
na koniec ścieram parmezan







poniedziałek, 10 września 2012

ciasto pomarańczowe

"Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie."
Lew Mikołajewicz Tołstoj


składniki:

  • 1 jajko, bo tyle miałam w lodówce, jednak zdecydowanie lepsze byłyby nawet 3
  • ok. 150 g mąki
  • ok. 150 g cukru pudru
  • ok. 100 ml masła
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • ok 50 g cukru pudru na sos pomarańczowy

przygotowanie:

blenderem z trzepaczką połączyłam masło z cukrem pudrem, dodałam moje jedyne jajko
następnie ciągle mieszając dodałam prawie cały sok z dwóch pomarańczy (ok. 3 łyżek zostawiłam na sos)
na koniec dodałam mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym
połączoną masę wyłożyłam do sylikonowej keksówki
piekłam ok. 35 min. w 180 st. C

sos zrobiłam z reszty soku z pomarańczy, dodając cukier puder i łyżeczkę startej skórki z pomarańczy
i oczywiście polałam nim upieczone ciasto

pyszne
nawet ciepłe :-)





smacznego

tagliatelle z łososiem

"Kochający ginie i zatapia się w kontemplacji kochającej osoby."
Karol de Foucauld


składniki:
  • domowy makaron tagliatelle ze szczypiorkiem
  • dwa dzwonki łososia
  • śmietana
  • chilli
  • sól
  • olej do smażenia
  • tymianek
  • szczypiorek
przygotowanie:

MAKARON

mąkę (ilość na oko, mniej więcej 150-200 g) łączymy z dwoma jajkami, dodajemy szczypiorek i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste, można dodać nieco wody
wałkujemy
zwijamy delikatnie w rulon i kroimy na 2 cm paski
gotujemy w osolonej wodzie

ŁOSOŚ

łososia przyprawiamy solą i smażymy na patelni
gotowego łososia rozdrabniamy na duże kawałki
na patelni podsmażamy następnie cebulę, dodajemy kawałki łososia oraz śmietanę
przyprawiamy chilli, szczypiorkiem i tymiankiem

do powstałego sosu wkładamy makaron i łączymy całość




pierożki z serem i oliwkami

"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić."
Jean Paul Sartre


składniki:

CIASTO NA PIEROŻKI

  • mąka
  • sól
  • woda
FARSZ
  • pół cebuli
  • 15 oliwek
  • garść sera żółtego

przygotowanie:

CIASTO NA PIEROŻKI

mąkę (ilość na oko mniej więcej 150 g), sól i ok. 2-3 łyżek wodę zagniatamy do uzyskania konsystencji ciasta

FARSZ

cebulę szatkujemy na małe kawałeczki
podsmażamy
oliwki kroimy na małe kawałeczki
żółty ser ścieramy na tarce

formujemy małe pierożki
gotujemy w osolonej wodzie kilka minut

podaję z sosem imbirowym



biszkopt z malinami

"Większość ludzi używa pierwszej połowy swego życia w taki sposób, że czyni nieszczęśliwą drugą jego część."
Jean de la Bruyere


składniki:

  • 4 żółtka
  • 180 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 białka
  • 3-4 łyżki wody
  • 150 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie malin


przygotowanie:

utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli
połączyć żółtka z ubitą pianą i dodać do mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia, przełożyć do brytfanki, powtykać maliny
piec w 180 st. C ok 20-25 min.,  w czasie pierwszych pierwszych 15 min. nie otwierać piekarnika

przepis na biszkopt zaczerpnęłam z książki: Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd - Ch. Teubner, A. Wolter


kotlet mięsno-warzywny

"Jesteśmy z tego samego materiału co nasze sny."
William Shakespeare


składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • buraki
  • marchewka
  • cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
przygotowanie:

buraki i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
cebulę szatkujemy 
mieszamy wszystko z mięsem mielonym
doprawiamy
dodajemy jajka
łączymy składniki ze sobą
odstawiamy na jakiś czas
odlewamy nadmiar wody
wykładamy łyżką na patelnię grillową rozpłaszczamy i smażymy aż będą rumiane

uwaga farsz jest bardzo delikatny

podaję z plackiem ziemniaczanym i sałatką z roszponki polanej sosem (oliwa, sos rybny, chilli, cukier)



kotlet po parysku z buraczkami zasmażanymi

"W cokolwiek umysł ludzki wierzy, to umysł ludzki osiągnie."
Napoleon I



KOTLET PO PARYSKU
składniki:

  • pierś z kurczaka
  • mąka
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
przygotowanie:

pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy, obtaczamy w mące, następnie w jajku i smażymy


BURACZKI ZASMAŻANE
składniki:
  • kilka buraków
  • woda do gotowania
  • mąka ziemniaczana
  • masło
  • cukier
  • sól
przygotowanie:

buraki obieram, gotuję aż będą miękkie
ugotowane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach
podsmażam na patelni z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli
podlewam wodą i dodaję rozpuszczoną w wodzie w mące
duszę 



pyszny prosty obiad
podaję z puree ziemniaczanymi




poniedziałek, 3 września 2012

zapiekanki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

"Miłość żyje dawaniem."
Joseph Kühnal



składniki:

  • pierś z kurczaka
  • szpinak
  • feta
  • zielony groszek
  • suszone pomidory
  • czosnek
  • makaron w kształcie ryżu
  • olej
  • sól
  • bazylia
  • pieprz cayenne
  • żółty ser

przygotowanie:

farsz z przepisu Faszerowana papryka wykładam do kokilek i ścieram na wierzch żółty ser
zapiekam ok. 25-30 min. w 180 st. C.





krok po kroku






smacznego

faszerowana papryka kurczakiem, szpinakiem i fetą

"Śmiech wcale nie jest złym początkiem przyjaźni, a na pewno jej najlepszym zakończeniem."
Oscar Wilde


składniki:

  • pierś z kurczaka
  • szpinak
  • feta
  • zielony groszek
  • suszone pomidory
  • czosnek
  • makaron w kształcie ryżu
  • olej
  • sól
  • bazylia
  • pieprz cayenne

przygotowanie:

kurczaka z czosnkiem podsmażam na oleju
dodaję szpinak, suszone pomidory
podlewam wodą
dodaję zielony groszek
a następnie fetę

gotuję makaron

mieszam wszystko razem

nadziewam paprykę farszem

paprykę zapiekam ok. 30 min


niedziela, 2 września 2012

jajecznica z pomidorami i serkiem ricotta

"Sny rzadko mówią prawdę."
Mikołaj Wasiljewicz Gogol


składniki:


  • 2 jaja
  • kawałek cebuli
  • 1 pomidor
  • szczypta suszonego szczypiorku
  • kawałek serka typu ricotta
  • sól
  • suszona mieszanka chilli
  • masło

przygotowanie:

cebulę podsmażam na maśle
wbijam jaja i mieszam energicznie
dodaję pomidory i szczypiorek
na koniec dodaję serek
oraz sól i mieszankę chilli






leczo z papryką i kapustą

"Człowiek rodzi się nie dla przyjemności, lecz dla radości".
Paul Claudel


składniki:

  • cebula
  • kiełbasa
  • smalec
  • papryka
  • biała papryka
  • woda
  • liść laureat
  • zieleń angielskie
  • cukier
  • sól
  • koncentrat
  • brazylia
  • szczypiorek
  • czosnek
  • liść laurowy, zieleń angielskie


przygotowanie:

czosnek podsmażam z kiełbasą i smalcem
dodaję cebulę
paprykę kroję i wrzucam do cebuli i kiełbasy
duszę jakiś czas
a następnie dodaję poszatkowaną białą kapustę
podlewam niewielką ilością wody
i duszę dalej aż warzywa zmiękną
dodaję trzy łyżki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy i sól 
duszę jeszcze chwilę aż składniki się połączą





krok po kroku telefonicznie :)