niedziela, 9 grudnia 2012

tiramisu w pucharkach

"Istnieje wiele hałasów - ale tylko jedna cisza."
Kurt Tucholsky


składniki:

  • pół opakowania podłużnych biszkoptów
  • 2 żółtka
  • opakowanie serka mascarpone 250g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki amaretto

przygotowanie:

w ciepłej wodzie rozpuszczamy kawę
odstawiamy do ostygnięcia

miksujemy serek z żółtkami i cukrem pudrem

do rozpuszczonej kawy dodajemy amaretto
maczamy połówki biszkoptów w kawie z likierem przez kilka sekund tak aby środek nie został nasączony

wykładamy do pucharków na przemian biszkopty i serek
na wierzch posypujemy kakaem naturalnym
wkładamy do lodówki aby się schłodziło




niedziela, 2 grudnia 2012

tosty francuskie na słodko z chałki

"Dopóki będziesz szczęśliwy, wielu będziesz miał przyjaciół. Gdy los cię opuści, będziesz sam."
Owidiusz


składniki:

  • chałka nieco zeschnięta
  • 2 jajka
  • łyżka miodu
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • masło

przygotowanie:

chałkę kroimy na grube kromki
jajka roztrzepujemy z miodem, mlekiem i solą
masło rozpuszczamy na patelni
kromki maczamy w jajku i smażymy na patelni aż się przyrumienią