niedziela, 27 stycznia 2013

roladki z piersi kurczaka z farszem marchewkowo porowym

"Gdy kocham świat taki jakim jest - już go zmieniam, bo zmieniam jeden jego fragment, którym jest moje serce."
 John Robinson


składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 2 marchewski
  • pół  pora
  • czosnek
  • sól 
  • pieprz

przygotowanie:

pierś przekrajam na pół
tłuczę na cienkie kotlety

czosnek siekam i podsmażam na oleju
marchew ścieram na tarce o dużych oczkach
por szatkuję
dodaję do czosnku marchew i por
podsmażam całość

wykładam farsz marchewkowo-porowy na mięso i zawijam roladki
solę i pieprzę

smażę z każdej strony

podaję z gniecionymi ziemniakami i buraczkami


przepis podpatrzony u Ewa gotuje :)
ale nieco zmodyfikowany





zupa fasolowa z kuchni warszawskiej

"Zawsze się dochodzi gdzie indziej, niż się chciało."
Leopold Staff


przepis przerobiony na swój sposób :)


składniki:

  • opakowanie fasoli małej wielkości
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • wędlina drobiowa
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:
fasolę moczymy przez kilka godzin
gotujemy warzywa
na patelni podsmażamy bez tłuszczu połówki cebuli a następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę i czosnek
dodajemy do wywaru fasolę, cebulę i wędlinę
gotujemy zupę ok. 2 godzin na wolnym ogniu
kiedy fasola będzie już miękka odcedzamy większą jej część i warzywa, przerzucamy do osobnej miski i miksujemy
wrzucamy z powrotem do zupy i mieszamy
przyprawiamy do smaku
zagotowujemy całość
podajemy z grzankami (z chleba razowego namoczonego w mleku i podsmażonego na masełku)





babeczka na sezon grypowy z imbirem, skórką cytrynową i miętą

"Wieczna przemiana, która się w nas dokonywa, to jest życie."
Pola Gojawiczyńska


składniki:

  • 225 ml mąki pszennej
  • 125 ml mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • 125 ml cukru pudru
  • 100 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 cm imbiru
  • starta skórka z cytryny
  • łyżeczka mięty suszonej

przygotowanie:
łączymy suche składniki - mąkę oraz proszek do pieczenia 
w osobnej misce ucieramy jajka, masło i cukier oraz dodajemy jogurt
dorzucamy starty imbir, skórkę z cytryny, miętę
całość mieszamy dokładnie
pieczemy w 160 st. przez ok. 25 min.







 w wersji mini:)