niedziela, 23 lutego 2014

zapiekane kotlety z piersi kurczaka z ananasem, pestkami dyni i sezamem w miodzie

"Nie ma lustra, które by lepiej odbijało człowieka niż jego słowa."
Juan Luis Vives


składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • miód
  • sól
  • pestki dyni
  • ziarna sezamu
  • plastry ananasa
  • żółty ser
  • olej do smażenia

przygotowanie:

Piersi umyć i przekroić na pół. Rozbić na kotlety. 
Posolić i wymieszać w niewielkiej ilości miodu. Sprószyć sezamem oraz posiekanymi pestkami dyni. Odstawić na pół godziny. Nagrzać piekarnik na 250 st. C.
Smażyć na złoty kolor na patelni. 
Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdy kawałek mięsa położyć plaster ananasa oraz plastry żółtego sera.
Zapiec w piekarniku aż ser mocno się przyrumieni.



sałatka warstwowa

"Miłość wybiera sobie małe miejsce, które rozjaśnia; wszystko pozostałe jest w jej cieniu."
Johann Heinrich Pestalozzi


składniki:
  • kilka łyżek majonezu
  • mały słoik marynowanego selera
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • 3 plasterki wędliny drobiowej
  • pół puszki ananasa w plastrach
  • pół pora
  • 1 jabłko
  • żółty ser
  • sól

przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo. Umyć jabłko. Zetrzeć na tarce o małych oczkach jajka. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłko. Posiekać pora. Plastry ananasa oraz wędlinę pokroić na małe kawałki.
Na spód przezroczystego naczynia wyłożyć kilka łyżek majonezu.
Wykładać do naczynia po kolei:
odsączony z wody seler, kukurydzę, jajko, posolić, wędlinę, ananasa, pora i jabłko. Na koniec zetrzeć żółty ser i poprószyć ziołami prowansalskimi.
Odstawić w chłodne miejsce.




zupa marchwiowa z fasolą jaś

"Wiara to do pewnego stopnia intelektualny romantyzm."
Pitigrilli


składniki:

  • żeberka
  • 400 gr marchwi
  • 350 gr fasoli duży jaś
  • pietruszka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól

przygotowanie:

Moczyć fasolę 1 godzinę. Wrzucić do 2 litrów wody umyte żeberka. Gotować ok 5-7 min. Zebrać szumowiny. Dorzucić fasolę. Po 10 min dorzucić marchew pokrojoną w dużą kostkę i 2 całe marchewki oraz 1 pietruszkę i 3 ząbki czosnku. Gotować do miękkości ok. 40 min. W międzyczasie obrać, umyć i pokroić na kostkę ziemniaki. Wyjąć 2 marchewki z wywaru i zmiażdżyć widelcem na papkę. Wrzucić ziemniaki, gotować aż będą miękkie, ok. 15 min. Posolić do smaku i dodać dużą ilość majeranku. Dorzucić papkę z marchewki, aby zupa była nieco bardziej zawiesista. W razie potrzeby można zagęścić zupę niewielką ilością zasmażki.


mini muffinki z imbirem i bananem

"Bierz od świata to, co ci daje, ale nie domagaj się tego, czego ci dać nie chce. Natomiast prosić możesz zawsze."
Ali Ibn Abi Talib


składniki:
  • 250 g mąki szymanowskiej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cm imbiru
  • 2 jajka
  • mały jogurt
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • jeden dojrzały banan
  • cukier muscovado do posypana muffinek

przygotowanie:

W dużej misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, cukier). 
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
W mniejszym naczyniu wymieszać jogurt, olej miód oraz dodać jajka i imbir. Dodać do suchych składników. 
Banana obrać i pokroić na plasterki i plasterki przeciąć na pół. 
Połączyć wszystkie składniki w dużej misce.
Przygotować odpowiednią formę do mini muffinek, wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek, najlepiej łyżką do lodów. Włożyć po kawałku banana i na koniec posypać cukrem muscovado.
Piec w 200 st. C ok. 30 min.




środa, 12 lutego 2014

cannelloni z farszem mięsnym

"Czas jest także żywiołem."
Johann Wolfgang von Goethe


składniki:

  • makaron cannelloni
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • zioła prowansalskie
  • cebula
  • czosnek
sos beszamelowy


  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól