poniedziałek, 30 czerwca 2014

pasta z cukinią i serkiem mascarpone

"Wielkość z cierpieniem zawsze chodzi w parze, w najwyższe szczyty grom bije."
Adam Asnyk


składniki:

  • cukinia
  • makaron pappardelle
  • cebula
  • czosnek
  • serek mascarpone
  • orzeszki ziemne
  • oliwa

przygotowanie:
Ugotować makaron. Cebulę zeszklić z czosnkiem. Cukinię zetrzeć na paski obieraczką i dodać do cebuli. Chwilę smażyć. Serek mascarpone połączyć z cukinią. Na koniec dodać makaron i wymieszać całość. Posypać podprażonymi i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.


pizza puszyste brzegi cienki spód - z jalapeno i jajkiem

"W dzisiejszych czasach poranna utopia staje się rzeczywistością popołudnia"
Truman Capote


składniki:

ciasto

  • 350 g mąki
  • 250 ml wody
  • paczka suchych drożdży
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
sos pomidorowy
  • 2 pomidory
  • 2 żabki czosnku
  • 1 cebula
  • bazylia suszona
  • oliwa
dodatki
  • 2 jajka
  • ser mozzarella
  • ser żółty

przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyrabiać około 7 min. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 
Obrać pomidory ze skórki i pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek, dodać pomidory i smażyć aż zrobi się prawie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i powyciągać w miarę możliwości i zdolności manualnych do kształtu koła nie używać do tego wałka. Posmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto papryczki, posypać serem i na koniec wyłożyć na środek jajko
Piec aż do zrumienienia w 200 st. C około 10-12 min. Boki znacznie wyrosną natomiast środek zostanie cienki i chrupiący.




pieczone ziemniaczki

"Tylko praca daje okazję odkryć nam nas samych, pokazać to, czym naprawdę jesteśmy, a nie tylko to, na co wyglądamy."
Joseph Conrad

składniki:

  • ziemniaki
  • sól
  • papryka


przygotowanie:

Ziemniaki obierać i przekroić na połówki, a następnie każdą połówkę nadkroić w plasterki. Tak przygotowane wykładamy na blachę lub naczynie żaroodporne i posypujemy przyprawami. Pieczemy w temperaturze 200 st. ok 40 minut.




przepis ze strony klik

tagliatelle z żółtą cukinią i słonecznikiem

"Szczęście małżeńskie to umiejętność bycia prawie tak szczęśliwym we dwoje, jak mógłby człowiek być szczęśliwy sam."
Knot


składniki:

  • makaron razowy
  • cukinia żółta
  • boczek
  • słonecznik
  • oliwa
  • serek topiony śmietankowy
  • cebula
  • przyprawy

przygotowanie:
Makaron ugotować. 
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć z boczkiem i czosnkiem. Dodać serek topiony i wymieszać. 
Na suchej patelni podprażyć delikatnie słonecznik.
Dodać makaron do cebuli i wymieszać.

Wyłożyć na talerz i posypać słonecznikiem.






Kostka warzywna

"Prawdziwe szczęście jest rzeczą wysiłku, odwagi i pracy. "
Honoré de Balzac


składniki:

  • 2 marchewki (200g) 
  • 1 duża pietruszka (200g) 
  • 1 mały seler (200g) 
  • 1 duża cebula (100g) 
  • zielone liście pora (100g) 
  • zielenina (pietruszka, liście selera) 
  • świeży czosnek (kilka ząbków) 
  • 2 łyżki oliwy (20ml) 
  • przyprawy (sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła) 

przygotowanie:
warzywka obieramy, myjemy i surowe miksujemy na papkę, zioła siekamy
wszystko z wyjątkiem cebuli i pora gotujemy przez 10 min a następnie odcedzamy na sitku
na patelni podsmażamy cebulę z porem i czosnkiem
wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku
odstawiamy do ostudzenia
teraz pora na porcjowanie: nakładamy jedną czubatą łyżkę na folię spożywczą i zawijamy (jedna porcja wystarcza na 2,5 litra wody)
kostki mrozimy





przepis pochodzi ze strony klik