aż sama byłam zaskoczona efektem :D
szkoda tylko, że te fatalne zdjęcia nie mogą pokazać smaku
jak zrobić?
ryba:
użyłam dwa rodzaje ryby
filety kroimy na małe kawałeczki
następnie solimy, pieprzymy
oraz dodajemy mała łyżeczkę oleju sezamowego
naczynie bambusowe spryskujemy olejem
wykładamy rybę
gotujemy na parze 6-7 min w zależności od grubości ryby
uparowaną rybkę
studzimy
przygotowujemy wcześniej ciasto naleśnikowe (jaja, mleko, mąka, sól) i odstawiamy
następnie dodajemy do ciasta rybę
kawałki smażymy na rozgrzanym oleju
warzywa:
przygotowujemy umyte warzywka:
cebula, biała rzodkiew, por, marchewka, cukinia, czerwona papryka, szczypior, imbir oraz grzyby mun
wszystkie warzywa kroimy na słupki
teraz wrzucamy na rozgrzanego woka i smażymy zaczynając od marchewki, cebuli i rzodkiewki,
następnie por, paprykę i dalej cukinię,
dodajemy sos sojowy dwie łyżeczki, łyżeczkę sosu tajskiego, oraz imbir
smażymy ok 10 minut w wysokiej temperaturze
tak aby warzywa były nadal chrupiące
na koniec wrzucamy szczypior, grzyby mun i sezam
podajemy z białym ryżem
oraz sosem słodko-kwaśnym z sezamem i imbirowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz