"Wiara jest miłością do tego, co niewidoczne; ufnością w to, co niemożliwe i nieprawdopodobne."
Johann Wolfgang von Goethe
składniki:
- 400-450 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka soli
- 3 jajka
- 170 g masła
- dżem truskawkowy
- cukier puder do posypania
przygotowanie:
Zrobić rozczyn z drożdży. Do mleka wkruszyć drożdże, z łyżeczką cukru i mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier i sól. Wymieszać a następnie dodać rozczyn. Dalej mieszając dodawać stopniowo jajka.
Wyrabiać ciasto ręką przez ok 10 min. Gdy ciasto będzie już gładkie dodawać po kawałku masła i dalej wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić ma godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie rozwałkować ciasto oprószając mąką i wykrawać kółka np. małą szklaneczką.
Na środek kółka wyłożyć dżem. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i łączeniem włożyć do papilotki.
Odstawić gotowe pączki jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 st. C przez 20-25 min.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
inspiracja: klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz