Lew Mikołajewicz Tołstoj
składniki:
- ryż
- 4 udka
- cukinia
- cebula
- zielona i czerwona papryczka chilli
- imbir
- czosnek
- suszone pomidory
- pomidory w puszcze
- warzywa pokrojone w słupki (używam mieszanki hortexowej)
- dymka
- sos sojowy
- sos rybny
- sos ostrygowy
- soczewica czerwona
- przyprawy: amok powder (trawa cytrynowa, liście kafir, papryka galangal, kurkuma), curry, cukier, sól ciechocińska jodowana
- prażony sezam z orzeszkami ziemnymi
przygotowanie:
ryż dotujemy na lepko
cebulę, cukinię i udka podsmażamy aż się zrumienią,
dodajemy pozostałe warzywa oraz soczewicę smażymy aż zmiękną
zalewamy wodą, pomidorami, dodajemy przyprawy i dusimy aż udka będą miękkie
bardzo ciekawa propozycja na curry, ja ostatnio robiłam swoje pierwsze i bardzo mi smakowało ;)
OdpowiedzUsuń