poniedziałek, 1 października 2012

ciasto ze śliwkami i bezą

"Życie jest kwarantanną na drodze do raju."
 Juliusz Weber


wg przepisu z Kuchni Polskiej E. Aszkiewicz

składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 0,5 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 8 dkg masła
  • 0,5 szkl. cukru pudru do ubicia białek
  • biała z 3 jajek
  • świeże śliwki
  • cynamon
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

przygotowanie:

masło topimy
tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką
żółtka ucieramy z cukrem pudrem
do osobnej miski wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy mleko i mieszamy aż ciasto stanie się jednolite
następnie dodajemy utarte żółtka, masło i proszek do pieczenia
ubijamy aż ciasto będzie gładkie
przekładamy do formy
pieczemy ok. 30 min w 160 st. C
upieczone odstawiamy do ostygnięcia
na wychłodzone ciasto układamy połówki śliwek
opruszamy cynamonem
na owoce wykładamy ubitą pianę z białek
ponownie zapiekamy w temp. ok. 120 st. C przez 30 min.




1 komentarz:

  1. Ciasta ze śliwkami uwielbiam, takiego z bezą jeszcze nie piekłam i nie wiem czy się nie skuszę, bo śliwki niedlugo się skończą, a ja takiego ciacha nie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń