"Życie jest kwarantanną na drodze do raju."
Juliusz Weber
wg przepisu z Kuchni Polskiej E. Aszkiewicz
składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wrzącej wody
- 0,5 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 8 dkg masła
- 0,5 szkl. cukru pudru do ubicia białek
- biała z 3 jajek
- świeże śliwki
- cynamon
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
przygotowanie:
masło topimy
tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką
żółtka ucieramy z cukrem pudrem
do osobnej miski wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy mleko i mieszamy aż ciasto stanie się jednolite
następnie dodajemy utarte żółtka, masło i proszek do pieczenia
ubijamy aż ciasto będzie gładkie
przekładamy do formy
pieczemy ok. 30 min w 160 st. C
upieczone odstawiamy do ostygnięcia
na wychłodzone ciasto układamy połówki śliwek
opruszamy cynamonem
na owoce wykładamy ubitą pianę z białek
ponownie zapiekamy w temp. ok. 120 st. C przez 30 min.
Ciasta ze śliwkami uwielbiam, takiego z bezą jeszcze nie piekłam i nie wiem czy się nie skuszę, bo śliwki niedlugo się skończą, a ja takiego ciacha nie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń