poniedziałek, 1 października 2012

kluski śląskie z mięsem wieprzowym z szynki w sosie

"Jest taka cierpienia granica, Za którą się uśmiech pogodny zaczyna(…)"
Czesław Miłosz



kluski śląskie

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

przygotowanie:
ziemniaki gotuję
ugniatam tłuczkiem (jeśli ktoś ma może przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła
odstawiam do ostygnięcia
kiedy będą już chłodne dzielę ziemniaki w misce na cztery części i wyjmuję jedną część
w wolną przestrzeń wsypuję mąkę ziemniaczaną
dodaję z powrotem wyjętą część ziemniaków i wyrabiam całość
formuję kluski
gotuję w osolonej wodzie


sos z mięsem wieprzowym

składniki:
  • o,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
  • cebula
  • woda
  • marchewka
  • zasmażka (mąka z olejem)
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:
cebulę podsmażam na tłuszczu
dodaję pokrojoną na kawałki wieprzowinę i podsmażam aż się zrumieni
przyprawiam
dodaję startą na małych dziurkach tarce marchewkę
dolewam wody
duszę ok. 1 godzinę
dodaję zasmażkę  






2 komentarze:

  1. Genialne jedzenie! Takie rzeczy uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluski śląskie. Każdy polak wie, o co chodzi :)
    Rzadko robię takie (bardzo) polskie potrawy, ale i tak kocham polską kuchnię.

    OdpowiedzUsuń