Czesław Miłosz
kluski śląskie
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
przygotowanie:
ziemniaki gotuję
ugniatam tłuczkiem (jeśli ktoś ma może przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła
odstawiam do ostygnięcia
kiedy będą już chłodne dzielę ziemniaki w misce na cztery części i wyjmuję jedną część
w wolną przestrzeń wsypuję mąkę ziemniaczaną
dodaję z powrotem wyjętą część ziemniaków i wyrabiam całość
formuję kluski
gotuję w osolonej wodzie
sos z mięsem wieprzowym
składniki:
- o,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
- cebula
- woda
- marchewka
- zasmażka (mąka z olejem)
- sól
- pieprz
przygotowanie:
cebulę podsmażam na tłuszczu
dodaję pokrojoną na kawałki wieprzowinę i podsmażam aż się zrumieni
przyprawiam
dodaję startą na małych dziurkach tarce marchewkę
dolewam wody
duszę ok. 1 godzinę
dodaję zasmażkę
Genialne jedzenie! Takie rzeczy uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńKluski śląskie. Każdy polak wie, o co chodzi :)
OdpowiedzUsuńRzadko robię takie (bardzo) polskie potrawy, ale i tak kocham polską kuchnię.