piątek, 5 października 2012

ciasto orzechowe z mąki żytniej

"Kto wierzy w dobroć człowieka, ten stwarza dobroć w człowieku."
Jean Paul Sartre


składniki:

  • 200 ml mąki żytniej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka orzechów włoskich i laskowych
  • mleko
  • kilka kawałków czekolady deserowej i białej

przygotowanie:

orzechy miksujemy
do mąki dodajemy orzechy, proszek i cukier i mieszamy
czekoladę kroimy na małe kosteczki
do mąki wrzucamy czekoladę i jajka, mieszamy
dolewamy mleko, taką ilość aż ciasto będzie się łączyć
wylewamy do formy 
pieczemy ok. 20-30 min. w 180 st. C

uwaga!
ciasto w smaku jest wytrawne




4 komentarze:

  1. Nie ma jak to dietetyczne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe, smaczne ciasto :) I tak jest najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowiej, a nie mniej smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, genialny pomysł, zdrowie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń