piątek, 5 października 2012

gołąbki wegetariańskie z kaszą i warzywami

"Raj głupców jest piekłem dla roztropnych."
Joseph Conrad


składniki:

  • kasza jaglana ok szklanki
  • kasza jęczmienna pół szklanki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • czosnek
  • kilka różeczek brokuła
  • 1 marchewka
  • kapusta biała
  • woda
  • sól
  • curry
  • trawa cytrynowa
  • koncentrat pomidorowy

  • koncentrat pomidorowy - pół słoiczka
  • papryka słodka
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • czosnek suszony
  • natka pietruszki
  • śmietana kremówka - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

przygotowanie:
kasze gotujemy
ugotowane mieszamy z jajkiem przyprawami, czosnkiem, cebulą i podsmażamy
następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew i pokrojone różyczki brokuła
zalewamy niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa zmiękną
dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego

liście kapusty białej blanszujemy
i zawijamy gołąbki

sos robimy pomidorowy
do wody dodajemy koncentrat pomidorowy
paprykę słodką, cukier, sól, czosnek i pokrojoną natkę pietruszki
pod koniec gotowania dodajemy rozcieńczoną łyżkę mąki ziemniaczanej w wodzie


gołąbki gotujemy w sosie
pod koniec dodajemy śmietankę





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz