czwartek, 27 marca 2014

mini pączki pieczone

"Wiara jest miłością do tego, co niewidoczne; ufnością w to, co niemożliwe i nieprawdopodobne."
Johann Wolfgang von Goethe


składniki:
  • 400-450 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru pudru
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder do posypania
przygotowanie:

Zrobić rozczyn z drożdży. Do mleka wkruszyć drożdże, z łyżeczką cukru i mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. 
Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier i sól. Wymieszać a następnie dodać rozczyn. Dalej mieszając dodawać stopniowo jajka. 
Wyrabiać ciasto ręką przez ok 10 min. Gdy ciasto będzie już gładkie dodawać po kawałku masła i dalej wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić ma godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie rozwałkować ciasto oprószając mąką i wykrawać kółka np. małą szklaneczką. 
Na środek kółka wyłożyć dżem. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i łączeniem włożyć do papilotki.
Odstawić gotowe pączki jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 st. C przez 20-25 min.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.








inspiracja: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz