poniedziałek, 30 czerwca 2014

Kostka warzywna

"Prawdziwe szczęście jest rzeczą wysiłku, odwagi i pracy. "
Honoré de Balzac


składniki:

  • 2 marchewki (200g) 
  • 1 duża pietruszka (200g) 
  • 1 mały seler (200g) 
  • 1 duża cebula (100g) 
  • zielone liście pora (100g) 
  • zielenina (pietruszka, liście selera) 
  • świeży czosnek (kilka ząbków) 
  • 2 łyżki oliwy (20ml) 
  • przyprawy (sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła) 

przygotowanie:
warzywka obieramy, myjemy i surowe miksujemy na papkę, zioła siekamy
wszystko z wyjątkiem cebuli i pora gotujemy przez 10 min a następnie odcedzamy na sitku
na patelni podsmażamy cebulę z porem i czosnkiem
wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku
odstawiamy do ostudzenia
teraz pora na porcjowanie: nakładamy jedną czubatą łyżkę na folię spożywczą i zawijamy (jedna porcja wystarcza na 2,5 litra wody)
kostki mrozimy





przepis pochodzi ze strony klik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz