poniedziałek, 30 czerwca 2014

pizza puszyste brzegi cienki spód - z jalapeno i jajkiem

"W dzisiejszych czasach poranna utopia staje się rzeczywistością popołudnia"
Truman Capote


składniki:

ciasto

  • 350 g mąki
  • 250 ml wody
  • paczka suchych drożdży
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
sos pomidorowy
  • 2 pomidory
  • 2 żabki czosnku
  • 1 cebula
  • bazylia suszona
  • oliwa
dodatki
  • 2 jajka
  • ser mozzarella
  • ser żółty

przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyrabiać około 7 min. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 
Obrać pomidory ze skórki i pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek, dodać pomidory i smażyć aż zrobi się prawie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i powyciągać w miarę możliwości i zdolności manualnych do kształtu koła nie używać do tego wałka. Posmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto papryczki, posypać serem i na koniec wyłożyć na środek jajko
Piec aż do zrumienienia w 200 st. C około 10-12 min. Boki znacznie wyrosną natomiast środek zostanie cienki i chrupiący.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz