czwartek, 4 września 2014

kartacze z mięsem

"Jeśli potrafisz śmiać się z siebie - to najlepszy dowód, że masz poczucie humoru."
Molier


składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana ok pół szklanki 
  • niecały 1 kg mięsa mieszanego mielonego - użyłam 0,3 kg wieprzowej łopatki, 0,3 schabu, 0,4 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka, bazylia suszona

przygotowanie:

1/3 ziemniaków ugotować, kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę do mięsa. Pozostałą część ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce i wyłożyć na cedzak aby nadmiar wody oddzielić od ziemniaków i odczekać aż skrobia oddzieli się od wody. Surowe ziemniaki dodać do ugotowanych wraz ze skrobią. Posolić, dodać mąkę i wyrobić. Mięso doprawić, dodać startą cebulę i wyrobić. Formować kartacze najpierw rozpłaszczając masę na dłoni, nakładać mięso i nawijać w podłużną formę. Kartacze gotować w osolonej wodzie, ok. 15 min.
Podawać ze skwarkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz