Molier
składniki:
- 3 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana ok pół szklanki
- niecały 1 kg mięsa mieszanego mielonego - użyłam 0,3 kg wieprzowej łopatki, 0,3 schabu, 0,4 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka, bazylia suszona
przygotowanie:
1/3 ziemniaków ugotować, kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę do mięsa. Pozostałą część ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce i wyłożyć na cedzak aby nadmiar wody oddzielić od ziemniaków i odczekać aż skrobia oddzieli się od wody. Surowe ziemniaki dodać do ugotowanych wraz ze skrobią. Posolić, dodać mąkę i wyrobić. Mięso doprawić, dodać startą cebulę i wyrobić. Formować kartacze najpierw rozpłaszczając masę na dłoni, nakładać mięso i nawijać w podłużną formę. Kartacze gotować w osolonej wodzie, ok. 15 min.
Podawać ze skwarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz