poniedziałek, 23 stycznia 2012

ryba z warzywami po azjatycku

chyba najlepsze danie azjatyckie do tej pory jakie mi wyszło
aż sama byłam zaskoczona efektem :D
szkoda tylko, że te fatalne zdjęcia nie mogą pokazać smaku

jak zrobić?

ryba:

użyłam dwa rodzaje ryby
filety kroimy na małe kawałeczki
następnie solimy, pieprzymy
oraz dodajemy mała łyżeczkę oleju sezamowego

naczynie bambusowe spryskujemy olejem
wykładamy rybę
gotujemy na parze 6-7 min w zależności od grubości ryby 

uparowaną rybkę
studzimy

przygotowujemy wcześniej ciasto naleśnikowe (jaja, mleko, mąka, sól) i odstawiamy
następnie dodajemy do ciasta rybę 

kawałki smażymy na rozgrzanym oleju 


warzywa:

przygotowujemy umyte warzywka: 
cebula, biała rzodkiew, por, marchewka, cukinia, czerwona papryka, szczypior, imbir oraz grzyby mun 

wszystkie warzywa kroimy na słupki 


teraz wrzucamy na rozgrzanego woka i smażymy zaczynając od marchewki, cebuli i rzodkiewki, 
następnie por, paprykę i dalej cukinię, 
dodajemy sos sojowy dwie łyżeczki, łyżeczkę sosu tajskiego, oraz imbir
smażymy ok 10 minut w wysokiej temperaturze 
tak aby warzywa były nadal chrupiące
na koniec wrzucamy szczypior, grzyby mun i sezam


podajemy z białym ryżem
oraz sosem słodko-kwaśnym z sezamem i imbirowym




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz