poniedziałek, 2 kwietnia 2012

tarta z truskawkami i białą czekoladą

tarta wykonana z przepisu "tarta malinowa" (link poniżej) tym razem maliny zostały zastąpione truskawkami i wyszło całkiem smacznie :) polecam

potrzebujemy:

ciasto:

150 g mąki
30 g cukru
125 g masła
1 łyżka wody

nadzienie:

200 ml śmietanki 36 %
120 g białej czekolady
1 jajko
250 g świeżych truskawek

kruszonka:

50 g masła
pół filiżanki cukru
mąka


jak zrobić?
Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Ciasto ścieramy na tarce do formy na tartę, wygładzamy i pieczemy przez 25-30 min w 180 st. C.
Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietankę, łączymy i ostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy roztrzepane jajko.
Na upieczone ciasto wykładamy truskawki i zalewamy masą czekoladową.
Pieczemy jeszcze przez 20 min. 
Mniej więcej w połowie pieczenia posypujemy kruszonką.




oto link 


3 komentarze:

  1. Mmmm, poczekam aż się pojawią pierwsze truskawki w których % truskwek będzie większy niż chemii i też muszę taką koniecznie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje ciasto to prawdziwy afrodyzjak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, to ostanie zdjęcie :) Musiała być pyszna taka tarta...

    OdpowiedzUsuń