moja wersja pierożków won ton i zupy azjatyckiej z menu urodzinowego :)
pierożki won ton
ciasto:
500 g mąki
125 ml gorącej wody
75 ml zimnej wody
farsz:
250 g mięsa wieprzowo-wołowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
3 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki oleju sezamowego
pół łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka sosu ostrygowego
pół łyżki cukru
pół łyżeczki imbiru
garść dymki
pierożki lepimy jak uszka i parujemy
zupa azjatycka
wywar z rosołu
sos sojowy
sos rybny
garść warzyw chińskich mrożonych
grzyby mun
imbir
do miseczki wkładamy: kiełki fasoli Mung i soi, ziarna sezamu, posiekaną kapustę pekińską, dymkę
oraz pierożki
i zalewamy zupą
baaaardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te pierożki! Najbardziej w bulionie który dopełnia ich smak. Fantastyczny pomyśl na obiad.
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
pierożki i ta zupka zdecydowanie wkradły się w me serce! mniam!
OdpowiedzUsuń-D:*