poniedziałek, 2 kwietnia 2012

pierożki won ton z zupą azjatycką

moja wersja pierożków won ton i zupy azjatyckiej z menu urodzinowego :)


pierożki won ton

ciasto:
500 g mąki
125 ml gorącej wody
75 ml zimnej wody

farsz:
250 g mięsa wieprzowo-wołowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
3 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki oleju sezamowego
pół łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka sosu ostrygowego
pół łyżki cukru
pół łyżeczki imbiru
garść dymki

pierożki lepimy jak uszka i parujemy

zupa azjatycka

wywar z rosołu
sos sojowy
sos rybny
garść warzyw chińskich mrożonych
grzyby mun
imbir
do miseczki wkładamy: kiełki fasoli Mung i soi, ziarna sezamu, posiekaną kapustę pekińską, dymkę
oraz pierożki
i zalewamy zupą







3 komentarze:

  1. Uwielbiam te pierożki! Najbardziej w bulionie który dopełnia ich smak. Fantastyczny pomyśl na obiad.

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pierożki i ta zupka zdecydowanie wkradły się w me serce! mniam!

    -D:*

    OdpowiedzUsuń