niedziela, 9 grudnia 2012

tiramisu w pucharkach

"Istnieje wiele hałasów - ale tylko jedna cisza."
Kurt Tucholsky


składniki:

  • pół opakowania podłużnych biszkoptów
  • 2 żółtka
  • opakowanie serka mascarpone 250g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki amaretto

przygotowanie:

w ciepłej wodzie rozpuszczamy kawę
odstawiamy do ostygnięcia

miksujemy serek z żółtkami i cukrem pudrem

do rozpuszczonej kawy dodajemy amaretto
maczamy połówki biszkoptów w kawie z likierem przez kilka sekund tak aby środek nie został nasączony

wykładamy do pucharków na przemian biszkopty i serek
na wierzch posypujemy kakaem naturalnym
wkładamy do lodówki aby się schłodziło




6 komentarzy:

  1. I dzięki temu mam ochotę na tiramisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porwałabym sobie pucharek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie w pucharkach lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie przymierzam sie do swojego pierwszego tiramisu :) a z bialek pewnie powstana kokosanki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Blog cudny ! :)
    Ciekawe przepisy i wspaniałe zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń