środa, 21 grudnia 2011

pierniczki choinkowe

ciągle w klimacie świątecznym
tym razem zabrałam się za robienie pierniczków na choinkę
w związku z tym, że co roku choinkę mamy żywą, w tym roku mam plan taki, aby ozdoby na niej były tylko ręcznie robione:)



jak zrobić?
30 dkg miodu, 2 przyprawy do piernika, 20 dkg cukru, pół kostki masła, 20 dkg mąki, 2 łyżki kakao, mały proszek do pieczenia, jajko


miód, cukier, masło i przyprawę do piernika 
gotujemy aż do uzyskania jednolitej masy







 łączymy pozostałe składniki sypkie z jajkiem



 




wyrabiamy ciasto
  



 




 




pieczemy w piekarniku przez ok. 10 minut
przed pieczeniem trzeba pamiętać o zrobieniu dziurek na sznurek do powieszenia






teraz jeszcze trzeba je ozdobić lukrem i gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz