poniedziałek, 26 grudnia 2011

wigilijne krokiety z kapustą i grzybami

znów tradycyjnie

przygotowanie krokietów na wigilijny stół

jak zrobić?

farsz:
kiszona kapusta 1 kg
pieczarki 1 kg
cebula 2 szt.
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
olej z pestek winogron


pieczarki oczyszczamy i obieramy

ścieramy na tarce

smażymy na patelni
dodajemy cebulę

smażymy jeszcze chwilę

łączymy z wcześniej uduszoną kapustą kiszoną

ciasto naleśnikowe:
mąka
mleko
jajka
sól, cukier, olej

przygotowujemy ciasto naleśnikowe (łączymy mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli u łyżeczkę cukru)
 i odstawiamy na 30 minut

smażymy naleśniki 

nakładamy farsz na naleśniki 

zawijamy 


teraz panierka
jajko z mlekiem  

bułka tarta 

 smażymy na patelni z wszystkich stron

odsączamy z nadmiaru tłuszczu

smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz