niedziela, 18 marca 2012

drożdżówka "babci Nadzi"

Drożdżówka "babci Nadzi"

skład:

CIASTO
-paczka masła Osełka
-1 kg mąki Szymanowskiej
-8 dkg świeżych drożdży
-1,25 szkl. cukru
-szczypta soli
-1 op. cukru waniliowego
-10 jajek (5 całych i 5 żółtek)
-2 łyżki gęstej śmietany 18%
-ewentualnie mleko (gdy za gęste)
-skórka pomarańczowa kandyzowana (pół garści)

KRUSZONKA
-pół paczki masła
-pół szkl. cukru
-mąka (tle ile się wgniecie)


Cukier ucieramy z jajkami. Mąkę zagniatamy z masłem. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Wszystko razem łączymy i dodajemy sól, cukier waniliowy, śmietanę, skórkę pomarańczową i wyrabiamy. Wykładamy na blachę. Robimy kruszonkę, posypujemy nią ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 30-40 minut.




2 komentarze:

  1. jaka ładna! wygląda ślicznie.
    uwielbiam drożdżwoe wypieki. są takie domowe.

    OdpowiedzUsuń