Leopold Staff
przygotowanie:
ciasto
łączymy sypkie składniki
w wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki
mieszamy i wyrabiamy ciasto
odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
farsz
na patelni podsmażamy cebulę i pokrojony por
dodajemy startą na dużych oczkach cukinię, marchew i seler
oraz posiekane orzechy
na koniec doprawiamy solą i chilli
wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części
z każdej części formujemy okrąg, nie wałkujemy
na jedną połowę wykładamy 1/4 farszu
ciasto składamy na pół i sklejamy
lekko zwilżamy wierzchnią warstwę i posypujemy sezamem
pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. C
aż ciasto się zrumieni
ok. 20 min.
bardzo ciekawy farsz ;)
OdpowiedzUsuńmnie się podoba.
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią. Calzone z tym farszem musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń