wtorek, 13 listopada 2012

calzone z farszem cukiniowym

"Zawsze się dochodzi gdzie indziej, niż się chciało."
 Leopold Staff




przygotowanie:

ciasto
łączymy sypkie składniki
w wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki
mieszamy i wyrabiamy ciasto
odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

farsz
na patelni podsmażamy cebulę i pokrojony por
dodajemy startą na dużych oczkach cukinię, marchew i seler
oraz posiekane orzechy
na koniec doprawiamy solą i chilli

wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części
z każdej części formujemy okrąg, nie wałkujemy
na jedną połowę wykładamy 1/4 farszu
ciasto składamy na pół i sklejamy
lekko zwilżamy wierzchnią warstwę i posypujemy sezamem

pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. C
aż ciasto się zrumieni
ok. 20 min.


2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy farsz ;)
    mnie się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią. Calzone z tym farszem musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń