Karol Irzykowski
składniki:
- 2oo g mąki żytniej
- 3oo g mąki pszennej
- 3/4 opakowania świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3oo ml wody
- 1 żółtko
- mak
- sezam
przygotowanie:
do naczynia wsypujemy mąkę, sól,
w osobnym naczyniu rozrabiamy drożdże z wodą i cukrem a następnie łączymy całość
wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste i gładkie
odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia
po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 jednakowych kawałków, formujemy kulki, robimy dziurki palcem i rozszerzamy
zostawiamy na kolejne pół godziny
w dużym garnku gotujemy około 2 litrów wody i słodzimy jedną łyżka cukru
wkładamy delikatnie bajgle i gotujemy ok. 1,5 min z każdej strony
osuszamy je
blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy bajgle i smarujemy roztrzepanym żółtkiem
oprószamy makiem lub sezamem
pieczemy ok. 15 min. w 200 st. C
przepis zaczerpnięty ze strony http://majanaboxing.blox.pl/2008/09/Bajgle.html
marzę i bajglu z mascarpone, rukolą i łososiem, więc przepis pożyczę i niedługo dam znać, co mi wyszło :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
Chętnie poczęstowałabym się na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńale piękne bajgle Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńtakie równiutkie i przyrumienione ;)
Ależ cudne, takie zgrabne i w ogóle perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuń