wtorek, 27 listopada 2012

bajgle pszenno-żytnie

"Niczego nie można do końca przemyśleć, wszystko można do końca przetrwać."
Karol Irzykowski


składniki:

  • 2oo g mąki żytniej
  • 3oo g mąki pszennej
  • 3/4 opakowania świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3oo ml wody
  • 1 żółtko
  • mak
  • sezam


przygotowanie:

do naczynia wsypujemy mąkę, sól, 
w osobnym naczyniu rozrabiamy drożdże z wodą i cukrem a następnie łączymy całość
wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste i gładkie
odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia

po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 jednakowych kawałków, formujemy kulki, robimy dziurki palcem i rozszerzamy
zostawiamy na kolejne pół godziny

w dużym garnku gotujemy około 2 litrów wody i słodzimy jedną łyżka cukru
wkładamy delikatnie bajgle i gotujemy ok. 1,5 min z każdej strony
osuszamy je

blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy bajgle i smarujemy roztrzepanym żółtkiem
oprószamy makiem lub sezamem

pieczemy ok. 15 min. w 200 st. C




przepis zaczerpnięty ze strony http://majanaboxing.blox.pl/2008/09/Bajgle.html

4 komentarze:

  1. marzę i bajglu z mascarpone, rukolą i łososiem, więc przepis pożyczę i niedługo dam znać, co mi wyszło :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie poczęstowałabym się na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne bajgle Ci wyszły :)
    takie równiutkie i przyrumienione ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudne, takie zgrabne i w ogóle perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń