czwartek, 29 listopada 2012

klasyczne pierogi ruskie

"Pokora jest łatwiejsza dla tego, który w życiu coś zrobił, niż dla tego, który nie zrobił nic."
Oskar Maria Graf


składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 kubka gorącej wody
  • szczypta soli

  • 60 dkg ziemniaków
  • o.5 kg białego twarogu
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:

do mąki dodajemy sól, jajko oraz wodę partiami i zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne
przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy 

w tym czasie gotujemy ziemniaki, ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia
następnie dodajemy ser, dużą ilość pieprzu  oraz sól
całość dobrze mieszamy

ciasto wałkujemy, wykrawamy szklanką koła i lepimy
gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie
na koniec okraszamy podsmażoną cebulką




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz