niedziela, 27 stycznia 2013

babeczka na sezon grypowy z imbirem, skórką cytrynową i miętą

"Wieczna przemiana, która się w nas dokonywa, to jest życie."
Pola Gojawiczyńska


składniki:

  • 225 ml mąki pszennej
  • 125 ml mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • 125 ml cukru pudru
  • 100 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 cm imbiru
  • starta skórka z cytryny
  • łyżeczka mięty suszonej

przygotowanie:
łączymy suche składniki - mąkę oraz proszek do pieczenia 
w osobnej misce ucieramy jajka, masło i cukier oraz dodajemy jogurt
dorzucamy starty imbir, skórkę z cytryny, miętę
całość mieszamy dokładnie
pieczemy w 160 st. przez ok. 25 min.







 w wersji mini:)





9 komentarzy:

  1. śliczne, a taka kombinacja smaków musi cieszyć podniebienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Są urocze. Fajnie by wyglądały jako ozdoba stołu na jakiejś imprezie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz mi chyba takich babeczek potrzeba, żeby mi chorowanie osłodzić:) Elu gdzie kupiłaś takie piękne foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir i cytrynka jak znalazł na grypowanie. A do tego smakują naprawdę dobrze.
      Co do foremek, kupiłam kiedyś taka sylikonową blaszkę w lidlu;)

      Usuń
  4. Pięknie się prezentują takie babeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne :) Ciekawa jestem ich smaku - dodatek mięty mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń