niedziela, 27 stycznia 2013

zupa fasolowa z kuchni warszawskiej

"Zawsze się dochodzi gdzie indziej, niż się chciało."
Leopold Staff


przepis przerobiony na swój sposób :)


składniki:

  • opakowanie fasoli małej wielkości
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • wędlina drobiowa
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:
fasolę moczymy przez kilka godzin
gotujemy warzywa
na patelni podsmażamy bez tłuszczu połówki cebuli a następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę i czosnek
dodajemy do wywaru fasolę, cebulę i wędlinę
gotujemy zupę ok. 2 godzin na wolnym ogniu
kiedy fasola będzie już miękka odcedzamy większą jej część i warzywa, przerzucamy do osobnej miski i miksujemy
wrzucamy z powrotem do zupy i mieszamy
przyprawiamy do smaku
zagotowujemy całość
podajemy z grzankami (z chleba razowego namoczonego w mleku i podsmażonego na masełku)





1 komentarz: