Leopold Staff
przepis przerobiony na swój sposób :)
składniki:
- opakowanie fasoli małej wielkości
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula
- wędlina drobiowa
- czosnek
- sól
- pieprz
przygotowanie:
fasolę moczymy przez kilka godzin
gotujemy warzywa
na patelni podsmażamy bez tłuszczu połówki cebuli a następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę i czosnek
dodajemy do wywaru fasolę, cebulę i wędlinę
gotujemy zupę ok. 2 godzin na wolnym ogniu
kiedy fasola będzie już miękka odcedzamy większą jej część i warzywa, przerzucamy do osobnej miski i miksujemy
wrzucamy z powrotem do zupy i mieszamy
przyprawiamy do smaku
zagotowujemy całość
podajemy z grzankami (z chleba razowego namoczonego w mleku i podsmażonego na masełku)
mmm taka fasolówka na rozgrzanie;)
OdpowiedzUsuń