niedziela, 23 lutego 2014

mini muffinki z imbirem i bananem

"Bierz od świata to, co ci daje, ale nie domagaj się tego, czego ci dać nie chce. Natomiast prosić możesz zawsze."
Ali Ibn Abi Talib


składniki:
  • 250 g mąki szymanowskiej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cm imbiru
  • 2 jajka
  • mały jogurt
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • jeden dojrzały banan
  • cukier muscovado do posypana muffinek

przygotowanie:

W dużej misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, cukier). 
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
W mniejszym naczyniu wymieszać jogurt, olej miód oraz dodać jajka i imbir. Dodać do suchych składników. 
Banana obrać i pokroić na plasterki i plasterki przeciąć na pół. 
Połączyć wszystkie składniki w dużej misce.
Przygotować odpowiednią formę do mini muffinek, wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek, najlepiej łyżką do lodów. Włożyć po kawałku banana i na koniec posypać cukrem muscovado.
Piec w 200 st. C ok. 30 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz