niedziela, 23 lutego 2014

sałatka warstwowa

"Miłość wybiera sobie małe miejsce, które rozjaśnia; wszystko pozostałe jest w jej cieniu."
Johann Heinrich Pestalozzi


składniki:
  • kilka łyżek majonezu
  • mały słoik marynowanego selera
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • 3 plasterki wędliny drobiowej
  • pół puszki ananasa w plastrach
  • pół pora
  • 1 jabłko
  • żółty ser
  • sól

przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo. Umyć jabłko. Zetrzeć na tarce o małych oczkach jajka. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłko. Posiekać pora. Plastry ananasa oraz wędlinę pokroić na małe kawałki.
Na spód przezroczystego naczynia wyłożyć kilka łyżek majonezu.
Wykładać do naczynia po kolei:
odsączony z wody seler, kukurydzę, jajko, posolić, wędlinę, ananasa, pora i jabłko. Na koniec zetrzeć żółty ser i poprószyć ziołami prowansalskimi.
Odstawić w chłodne miejsce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz