niedziela, 23 lutego 2014

zapiekane kotlety z piersi kurczaka z ananasem, pestkami dyni i sezamem w miodzie

"Nie ma lustra, które by lepiej odbijało człowieka niż jego słowa."
Juan Luis Vives


składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • miód
  • sól
  • pestki dyni
  • ziarna sezamu
  • plastry ananasa
  • żółty ser
  • olej do smażenia

przygotowanie:

Piersi umyć i przekroić na pół. Rozbić na kotlety. 
Posolić i wymieszać w niewielkiej ilości miodu. Sprószyć sezamem oraz posiekanymi pestkami dyni. Odstawić na pół godziny. Nagrzać piekarnik na 250 st. C.
Smażyć na złoty kolor na patelni. 
Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdy kawałek mięsa położyć plaster ananasa oraz plastry żółtego sera.
Zapiec w piekarniku aż ser mocno się przyrumieni.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie egzotyczne kotleciki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się bardzo! Przepyszne i apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń