niedziela, 23 lutego 2014

zupa marchwiowa z fasolą jaś

"Wiara to do pewnego stopnia intelektualny romantyzm."
Pitigrilli


składniki:

  • żeberka
  • 400 gr marchwi
  • 350 gr fasoli duży jaś
  • pietruszka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól

przygotowanie:

Moczyć fasolę 1 godzinę. Wrzucić do 2 litrów wody umyte żeberka. Gotować ok 5-7 min. Zebrać szumowiny. Dorzucić fasolę. Po 10 min dorzucić marchew pokrojoną w dużą kostkę i 2 całe marchewki oraz 1 pietruszkę i 3 ząbki czosnku. Gotować do miękkości ok. 40 min. W międzyczasie obrać, umyć i pokroić na kostkę ziemniaki. Wyjąć 2 marchewki z wywaru i zmiażdżyć widelcem na papkę. Wrzucić ziemniaki, gotować aż będą miękkie, ok. 15 min. Posolić do smaku i dodać dużą ilość majeranku. Dorzucić papkę z marchewki, aby zupa była nieco bardziej zawiesista. W razie potrzeby można zagęścić zupę niewielką ilością zasmażki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz