Pitigrilli
składniki:
- żeberka
- 400 gr marchwi
- 350 gr fasoli duży jaś
- pietruszka
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
przygotowanie:
Moczyć fasolę 1 godzinę. Wrzucić do 2 litrów wody umyte żeberka. Gotować ok 5-7 min. Zebrać szumowiny. Dorzucić fasolę. Po 10 min dorzucić marchew pokrojoną w dużą kostkę i 2 całe marchewki oraz 1 pietruszkę i 3 ząbki czosnku. Gotować do miękkości ok. 40 min. W międzyczasie obrać, umyć i pokroić na kostkę ziemniaki. Wyjąć 2 marchewki z wywaru i zmiażdżyć widelcem na papkę. Wrzucić ziemniaki, gotować aż będą miękkie, ok. 15 min. Posolić do smaku i dodać dużą ilość majeranku. Dorzucić papkę z marchewki, aby zupa była nieco bardziej zawiesista. W razie potrzeby można zagęścić zupę niewielką ilością zasmażki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz