"Nie żałować niczego - to początek wszelkiej wiedzy."
Max Born
składniki:
- cebula (1 bardzo duża lub 3 małe)
- 4 duże pieczarki
- ok. 40 dkg mięsa z łopatki
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- kostka pieczeniowa (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- woda
gulasz
podsmażam na maśle cebulę
dodaję pokrojone pieczarki i dalej podsmażam
odkładam do miseczki
następnie podsmażam pokrojoną na małe kawałki łopatkę
dodaję cebulę z pieczarkami
duszę ok. 2 godziny
na koniec dodaję sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
można dodać kostkę pieczeniową
oraz rozrobioną 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w wodzie
duszę jeszcze chwilę
podaję z kopytkami
i sałatką warzywną
smacznego
kalorycznie
i
co
Lubię gulasze wszelakie z kopytkami, pyszności :)
OdpowiedzUsuń