wtorek, 5 czerwca 2012

kopytka z gulaszem z łopatki i pieczarek

"Nie żałować niczego - to początek wszelkiej wiedzy."
Max Born



składniki:
  • cebula (1 bardzo duża lub 3 małe)
  • 4 duże pieczarki
  • ok. 40 dkg mięsa z łopatki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • kostka pieczeniowa (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • woda



przygotowanie:

gulasz

podsmażam na maśle cebulę
dodaję pokrojone pieczarki i dalej podsmażam
odkładam do miseczki
następnie podsmażam pokrojoną na małe kawałki łopatkę
dodaję cebulę z pieczarkami
duszę ok. 2 godziny
na koniec dodaję sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
można dodać kostkę pieczeniową
oraz rozrobioną 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w wodzie
duszę jeszcze chwilę

podaję z kopytkami
i sałatką warzywną


smacznego

kalorycznie
i
co

1 komentarz: