Król Alfons z Kastylii
składniki:
- piersi z kurczaka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- ryż
- pół cebuli
- 4 żabki czosnku
- mieszankę warzywną chińską
- 5 dymek
- sos sojowy 1 łyżka
- sos ostrygowy 1 łyżka
- sos rybny 1 łyżka
- łyżka startego imbiru
- sos z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- garść czarnego sezamu
- garść orzechów ziemnych
- ćwierć szklanki mleka
- ćwierć szklanki wody
przygotowanie:
ryż gotujemy na sypko
piersi myjemy, tłuczemy na kotlety, maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej
smażymy na patelni
usmażone kroimy na paski
w woku w kolejności podsmażamy pióra cebuli, czosnek, warzywa, dodaję sos sojowy, rybny i ostrygowy, imbir, curry i pieprz, dodaję sok z cytryny i cukier, wszystko podsmażam
następnie dodaję mleko i wodę, chwilę duszę i dodaję kurczaka oraz pokrojoną na ćwiartki dymkę
czekam aż płyn nieco się zredukuje
wykładam na ugotowany ryż mięso z sosem
osobno prażę sezam i orzeszki ziemne, siekam na małe kawałeczki i posypuję całość
pychota
bardzo apetyczne danie ;) lubię takie orientalne mieszanki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)