niedziela, 5 sierpnia 2012

panierowany kurczak z ryżem i orzeszkami

"Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania."
Król Alfons z Kastylii


składniki:

  • piersi z kurczaka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • ryż
  • pół cebuli
  • 4 żabki czosnku
  • mieszankę warzywną chińską
  • 5 dymek
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sos ostrygowy 1 łyżka
  • sos rybny 1 łyżka
  • łyżka startego imbiru
  • sos z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • garść czarnego sezamu
  • garść orzechów ziemnych
  • ćwierć szklanki mleka
  • ćwierć szklanki wody


przygotowanie:

ryż gotujemy na sypko

piersi myjemy, tłuczemy na kotlety, maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej
smażymy na patelni
usmażone kroimy na paski

w woku w kolejności podsmażamy pióra cebuli, czosnek, warzywa, dodaję sos sojowy, rybny i ostrygowy, imbir, curry i pieprz, dodaję sok z cytryny i cukier, wszystko podsmażam
następnie dodaję mleko i wodę, chwilę duszę i dodaję kurczaka oraz pokrojoną na ćwiartki dymkę
czekam aż płyn nieco się zredukuje

wykładam na ugotowany ryż mięso z sosem

osobno prażę sezam i orzeszki ziemne, siekam na małe kawałeczki  i posypuję całość

pychota

1 komentarz:

  1. bardzo apetyczne danie ;) lubię takie orientalne mieszanki ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń