wtorek, 13 listopada 2012

tarta z jabłkami i kruszonką

"Człowiek czyni wiele, aby go kochano. Uczyni wszystko, aby mu zazdroszczono."
 Mark Twain






przygotowanie:

mąkę, cukier, żółtka i margarynę łączymy razem 
wsadzamy do zamrażarki na pół godziny
schłodzone ciasto kroimy na kawałki, wykładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem
pieczemy w 180 st. C 15 min

kruszonkę robimy zagniatając margarynę, cukier puder
oraz mąkę krupczatkę tyle ile potrzeba
ciasto jest delikatne i powinno się kruszyć
takie ciasto delikatnie wsadzamy w woreczek i do zamrażarki

jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kosteczki
natępnie podsmażamy na patelni z dodatkiem cukru brązowego, cynamonu
można dodać łyżkę masła

na upieczone ciasto wykładamy miękkie jabłka
posypujemy rozdrabniając w dłoniach kruszonkę

pieczemy ok. 30 min. aż się zrumieni



2 komentarze:

  1. Widzę, że coś mi umknęło ostatnio :) "Nowy" blog!
    I wszędzie te jabłka! Jesień w pełni...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń