piątek, 14 czerwca 2013

chinkali - gruzińskie pierogi

"Żyjemy w czasach, w których ludzie są tak zapracowani, że głupieją zupełnie."
Oscar Wilde



składniki:

ciasto
  • 500 g mąki
  • szkl. letniej wody
  • łyżeczka soli
farsz
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • garść świeżej pietruszki
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:

ciasto zagniatami, wałkujemy na dość grubą warstę i wykrawamy kółka mniej więcej o średnicy 15 cm

składniki do farszu łączymy bez bulionu, który dodajemy stopniowo aż uzyskamy konsystencje "papki"
pierogi formujemy w plisy na kształt sakiewki
gotujemy w osolnoej wodzie ok 15 minut

po ugotowaniu okraszamy podsmażoną cebulką
pierogi jemy gryząc mały kawałek podstawy i wypijając powstały rosół, a następnie całą reszte.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz