wtorek, 18 czerwca 2013

gnocchi

"Są góry, przez które trzeba przejść; inaczej droga się urywa. "
Ludwig Thomas


składniki:
  •  1 kg starych ziemniaków
  • 300 g mąki - około
  • 1 jajko
  • sól
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki
przygotowanie:

gotuję ziemniaki, przeciskam przez praskę do ziemniaków
dodaję sól
oraz mąkę - zazwyczaj robię tak jak przy kopytkach - dzielę ziemniaki na cztery części, jedną część wyjmuję i w pustą część tyle mąki dosypuję, dodaję z powrotem wyjętą część ziemniaków i mieszam całość dodając jajko i szczyptę tymianku
formuję z ciasta wałeczki i dzielę na 2-3 cm odcinki
i nastepnie przeciągam odcięty kawałek ciasta przez widelec, tak aby powstały rowki
gotuję w osolonej wodzie aż wyplyną
na koniec polewam oliwą z oliwek i posypuje tymiankiem
dodaje garść czarnych oliwek i gotowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz