czwartek, 9 sierpnia 2012

curry z udkami, cukinią i ryżem

"Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny."
Lew Mikołajewicz Tołstoj


składniki:
  • ryż
  • 4 udka
  • cukinia
  • cebula
  • zielona i czerwona papryczka chilli
  • imbir
  • czosnek 
  • suszone pomidory
  • pomidory w puszcze
  • warzywa pokrojone w słupki (używam mieszanki hortexowej)
  • dymka
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • soczewica czerwona
  • przyprawy: amok powder (trawa cytrynowa, liście kafir, papryka galangal, kurkuma), curry, cukier, sól ciechocińska jodowana
  • prażony sezam z orzeszkami ziemnymi


przygotowanie:

ryż dotujemy na lepko
cebulę, cukinię i udka podsmażamy aż się zrumienią,
dodajemy pozostałe warzywa oraz soczewicę smażymy aż zmiękną
zalewamy wodą, pomidorami, dodajemy przyprawy i dusimy aż udka będą miękkie

1 komentarz:

  1. bardzo ciekawa propozycja na curry, ja ostatnio robiłam swoje pierwsze i bardzo mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń