Jean de la Bruyere
składniki:
- 4 żółtka
- 180 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 białka
- 3-4 łyżki wody
- 150 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie malin
przygotowanie:
utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli
połączyć żółtka z ubitą pianą i dodać do mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia, przełożyć do brytfanki, powtykać maliny
piec w 180 st. C ok 20-25 min., w czasie pierwszych pierwszych 15 min. nie otwierać piekarnika
przepis na biszkopt zaczerpnęłam z książki: Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd - Ch. Teubner, A. Wolter
ależ puchaty ;) pięknie wyrósł ;)
OdpowiedzUsuńokej jest pyszne!
OdpowiedzUsuń