poniedziałek, 10 września 2012

biszkopt z malinami

"Większość ludzi używa pierwszej połowy swego życia w taki sposób, że czyni nieszczęśliwą drugą jego część."
Jean de la Bruyere


składniki:

  • 4 żółtka
  • 180 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 białka
  • 3-4 łyżki wody
  • 150 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie malin


przygotowanie:

utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli
połączyć żółtka z ubitą pianą i dodać do mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia, przełożyć do brytfanki, powtykać maliny
piec w 180 st. C ok 20-25 min.,  w czasie pierwszych pierwszych 15 min. nie otwierać piekarnika

przepis na biszkopt zaczerpnęłam z książki: Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd - Ch. Teubner, A. Wolter


2 komentarze: