Lew Mikołajewicz Tołstoj
składniki:
- 1 jajko, bo tyle miałam w lodówce, jednak zdecydowanie lepsze byłyby nawet 3
- ok. 150 g mąki
- ok. 150 g cukru pudru
- ok. 100 ml masła
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- 2 pomarańcze
- ok 50 g cukru pudru na sos pomarańczowy
przygotowanie:
blenderem z trzepaczką połączyłam masło z cukrem pudrem, dodałam moje jedyne jajko
następnie ciągle mieszając dodałam prawie cały sok z dwóch pomarańczy (ok. 3 łyżek zostawiłam na sos)
na koniec dodałam mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym
połączoną masę wyłożyłam do sylikonowej keksówki
piekłam ok. 35 min. w 180 st. C
sos zrobiłam z reszty soku z pomarańczy, dodając cukier puder i łyżeczkę startej skórki z pomarańczy
i oczywiście polałam nim upieczone ciasto
pyszne
nawet ciepłe :-)
smacznego
z białym lukrem wyglądałoby rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńza słodko by było;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńtakie puchate:)
OdpowiedzUsuńwpraszam się kawałeczek ;)