poniedziałek, 10 września 2012

kotlet po parysku z buraczkami zasmażanymi

"W cokolwiek umysł ludzki wierzy, to umysł ludzki osiągnie."
Napoleon I



KOTLET PO PARYSKU
składniki:

  • pierś z kurczaka
  • mąka
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
przygotowanie:

pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, solimy, obtaczamy w mące, następnie w jajku i smażymy


BURACZKI ZASMAŻANE
składniki:
  • kilka buraków
  • woda do gotowania
  • mąka ziemniaczana
  • masło
  • cukier
  • sól
przygotowanie:

buraki obieram, gotuję aż będą miękkie
ugotowane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach
podsmażam na patelni z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli
podlewam wodą i dodaję rozpuszczoną w wodzie w mące
duszę 



pyszny prosty obiad
podaję z puree ziemniaczanymi




1 komentarz: