poniedziałek, 10 września 2012

tagliatelle z łososiem

"Kochający ginie i zatapia się w kontemplacji kochającej osoby."
Karol de Foucauld


składniki:
  • domowy makaron tagliatelle ze szczypiorkiem
  • dwa dzwonki łososia
  • śmietana
  • chilli
  • sól
  • olej do smażenia
  • tymianek
  • szczypiorek
przygotowanie:

MAKARON

mąkę (ilość na oko, mniej więcej 150-200 g) łączymy z dwoma jajkami, dodajemy szczypiorek i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste, można dodać nieco wody
wałkujemy
zwijamy delikatnie w rulon i kroimy na 2 cm paski
gotujemy w osolonej wodzie

ŁOSOŚ

łososia przyprawiamy solą i smażymy na patelni
gotowego łososia rozdrabniamy na duże kawałki
na patelni podsmażamy następnie cebulę, dodajemy kawałki łososia oraz śmietanę
przyprawiamy chilli, szczypiorkiem i tymiankiem

do powstałego sosu wkładamy makaron i łączymy całość




3 komentarze:

  1. tagiatelle to chyba ostatnio mój ulubiony makaron :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Unikam dań ze śmietaną... ale to wygląda taaak apatycznie !

    OdpowiedzUsuń